Πριν από 8 περίπου χρόνια (2002), όταν είχε πωτοεμφανισθεί το φαινόμενο Χάρι Πότερ στον κινηματογράφο, είχαμε γράψει μιά μικρή μελέτη, την οποία είχαμε μοιράσει στα παιδιά της Ενορίας μας.
Τώρα που η μεταφορά των βιβλίων της Joanne K. Rowling (Ρόουλιγκ) φτάνει στο τέλος της, με την μεταφορά του 7ου και τελευταίου βιβλίου της στην μεγάλη οθόνη (σε δύο μέρη, το 1ο ήδη προβάλεται με τον τίτλο: "HARRY POTTER AND THE DEATHLY HALLOWS", σε μετάφραση: "Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ οι Κλήροι του Θανάτου"!!!!!), νομίζουμε ότι η μελέτη αυτή είναι επίκαιρη.
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ Η ΜΑΓΕΙΑ.
Εδώ και 11 χρόνια περίπου η έκδοση μιας σειράς βιβλίων με ήρωα ένα παιδί με τ’ όνομα Χάρι Πότερ (Harry Potter) τείνει να πάρει τη μορφή μιας «μανίας» (Χαρι-ποτερο-μανίας) για εκατομμύρια μικρά παιδιά ανά τον Πλανήτη. Σ’ αυτό βοήθησε και η μεταφορά του πρώτου βιβλίου, από την αμερικάνικη Kινηματογραφική Εταιρεία Warner, στην μεγάλη οθόνη (Χριστούγεννα 2001). Αυτές τις ημέρες προβάλλεται και το πρώτο μέρος της έβδομης ταινίας της σειράς (συνολικά 7 βιβλία).
Όμως ποίος είναι ο Χάρι Πότερ και σε τι οφείλεται αυτή η μεγάλη φασαρία γύρω απ’ αυτόν;
Ο Χάρι Πότερ είναι ένα «συμπαθητικό» ορφανό αγόρι, το οποίο ζει με τους αντιπαθητικούς και σκληρούς θείους του, πού τον αδικούν και τον κακομεταχειρίζονται. Όταν ήταν μωρό ένας κακός μάγος, ονόματι Λόρδος Βόλντεμορτ (Lord Voldemort, ο οποίος είναι ο αρχηγός των μάγων, πού έχουν μυηθεί στη μαύρη μαγεία), σκότωσε τους γονείς του, πού ήταν και αυτοί μάγοι, και προσπάθησε να σκοτώσει και τον ίδιο. Όμως οι υπερφυσικές δυνάμεις, με τις οποίες ο Χάρι Πότερ ήταν προικισμένος, τον γλίτωσαν και από τότε απέκτησε στο μέτωπο το σημάδι του κεραυνού, σημάδι πού χρησιμοποιείται στον αποκρυφισμό και στο σατανισμό και ήταν το σύμβολο των ναζιστικών Ες-Ες. Σε ηλικία 11 ετών παίρνει ένα γράμμα από τη σχολή μαγείας Χόγκουαρτς, πού του προτείνει υποτροφία για να σπουδάσει τη μαγεία. Τότε συνειδητοποιεί ότι είναι μάγος «και … πολύ καλός μάλιστα», χρειάζεται όμως πρώτα να εξασκηθεί. Μέσα στον κόσμο των μάγων βρίσκει την αποδοχή και την καταξίωση, αλλά και υλικά οφέλη, πού του έλειπαν στον κόσμο των μάγκλς, δηλ. των μη μάγων, πού μεταφράζεται σε χαζός-κουτός.
Γύρω λοιπόν από αυτό το τραυματισμένο ψυχολογικά παιδί, πού συχνά λεει ψέματα, εκβιάζει τους συγγενείς του, εκδικείται τους αντιπάλους του, μισεί τους εχθρούς του και παραβιάζει τους κανόνες, χρησιμοποιεί «λευκή» μαγεία, αλλά ακόμα και μαύρη, εάν χρειασθεί, εκτυλίσσονται διάφορες ιστορίες πού έχουν καταγράφει σε 7 βιβλία.
Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίσουμε και την συγγραφέα των βιβλίων. Πρόκειται για την Joanne K. Rowling (Ρόουλιγκ), χωρισμένη με ένα παιδί, η οποία ήταν άγνωστη μέχρι πρόσφατα, με προβληματική παιδική ηλικία και με πολυτάραχη ζωή. Σαν συγγραφέας δεν έχει πολύ ταλέντο και τα βιβλία της για τον Χάρι Πότερ είναι από λογοτεχνικής πλευράς μέτρια. Σήμερα είναι από τις πλουσιότερες γυναίκες της Αγγλίας και συνεχίζει να ζει άστατη ζωή δημιουργώντας «σχέσεις» με κατά πολύ μικρότερούς της άντρες.
Σε κάποια συνέντευξη, πού έδωσε, τις έγινε η εξής ερώτηση: «Γιατί επικεντρώσατε το ενδιαφέρον σας (στα βιβλία) στη μαγεία;» και η απάντησή της ήταν: «Αυτή με διάλεξε...». Βλέπουμε λοιπόν την ίδια να επιβεβαιώνει τη σχέση της με τη μαγεία και μάλιστα την εξάρτησή της από αυτήν, ώστε η ίδια η μαγεία, δηλ. ο διάβολος, να την «διαλέξει», γιατί μαγεία δίχως τον σατανά δεν υπάρχει. Και για να μην θεωρηθεί αυτό υπερβολή παραθέτουμε την απάντηση πού έδωσε, σε κάποια άλλη συνέντευξή της, στην ερώτηση: «Κάνατε καμία έρευνα για την μαγεία όταν θέλατε να γράψετε τα βιβλία;». Και η απάντησή της ήταν: «Ναι, έχω κάνει έρευνα για την μαγεία...». Αυτό σαν απάντηση σε όσους λένε ότι τα βιβλία της είναι φανταστικά, όπως τα παιδικά παραμύθια, και δεν κάνουν κακό στα παιδιά.
Αυτό είναι και το βασικότερο επιχείρημα των θερμών υποστηρικτών των βιβλίων της Rowling, ότι όλα τα παραμύθια έχουν λίγο-πολύ μάγισσες και μαγικά. Πριν τον Χάρι Πότερ όμως, οι φιγούρες των μάγων ήταν αποκρουστικές και πάντα εκπροσωπούσαν το κακό πού, τελικά, παραγκωνίζονταν από την καλοσύνη και την αγάπη. Χαρακτηριστικά οι μάγισσες «έσκαγαν από το κακό τους». Αντίθετα, εδώ, έχουμε ένα καθημερινό παιδί, ούτε πλούσιο, ούτε ωραίο, ούτε ρωμαλέο, πού είναι -- κατά την έκφραση του παραγωγού της ταινίας -- «το παιδί της διπλανής πόρτας. Σου δίνει την αίσθηση του οικείου και όμως είναι ικανό για απίστευτα πράγματα». Ζει συναρπαστικές περιπέτειες και ό,τι του αρνείται η ζωή του το προσφέρει η μαγεία. Αλλά και εάν υπάρχει κάποιο παραμύθι με αντίθετη πλοκή δεν σημαίνει ότι είναι καλό και πρέπει να το συστήνουμε στα παιδιά. Τα παραμύθια δεν είναι εξ ορισμού αλάνθαστα και παιδαγωγικές «αυθεντίες».
Η πνευματική ζημιά, πού δημιουργείται στα μικρά παιδιά από την ανάγνωση των βιβλίων για το Χάρι Πότερ, αλλά και η παρακολούθηση των ταινιών, πού τον έχουν σαν βασικό ήρωα, είναι πολύ μεγάλη και εστιάζεται σε γενικές γραμμές στα παρακάτω:
- Εξοικειώνουν τους μικρούς και ανυποψίαστους αναγνώστες με την μαγεία, τον παγανισμό και τον σατανισμό.
- Περνάνε το παραπλανητικό μήνυμα ότι υπάρχει «καλή»-λευκή μαγεία και κακή-μαύρη μαγεία και μπορούμε να χρησιμοποιούμε την «καλή» μαγεία για να κατορθώνουμε το σκοπό μας. Λες και υπάρχει «καλός» διάβολος-σατανάς.
- Μαθαίνουν από πολύ μικρά τα παιδιά να επικαλούνται πνεύματα, να κάνουν ξόρκια και να χρησιμοποιούν την αστρολογία και την αριθμομαντεία. Παρουσιάζουν μέχρι και την κατάληψη από δαιμονικό πνεύμα ανθρώπινου σώματος.
- Καλλιεργούν το φόβο και δημιουργούν εφιάλτες και φοβίες στα μικρά και ευαίσθητα παιδιά. Και μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις της συγγραφέως, τα επόμενα βιβλία θα είναι ακόμα πιο σκοτεινά και βίαια.
- Περιέχουν πλήθος αντιπαιδαγωγικών μηνυμάτων, όπως την παραβίαση κάθε κανόνα, την ανυπακοή και την επιβράβευση του κακού.
Είναι χαρακτηριστικά μερικά αποσπάσματα από γράμματα μικρών παιδιών προς τον ήρωά τους, τα οποία δημοσιεύονται στην ελληνική ιστοσελίδα του στο Internet:
• «... Λες να μπορώ να γραφτώ στο Χόγκουαρτς; Θέλω να κάνω μαγείες στα αδέλφια μου και να μεταμορφώσω τον καθηγητή Γεωγραφίας σε βάτραχο» (κορίτσι 11 ετών).
• «... τώρα τα έχω διαβάσει όλα πάνω από 3 φορές. Κάθε φορά πού γίνεται αυτό ταξιδεύω σ΄ έναν κόσμο μαγικό και μιμούμαι τους τρεις φίλους (τον Χάρι Πότερ και δύο φίλους-συμμαθητές του). Θα ήθελα και εγώ να γίνω μάγος...» (κορίτσι 12 ετών).
• «... Θέλω να σας ομολογήσω ότι θα έκανα τα πάντα για να ζήσω έστω και μία μέρα στον κόσμο των μάγων. Δεν με επηρεάζει μόνο το γεγονός ότι θα χρησιμοποιούσα μαγεία αλλά και το ότι ο τρόπος ζωής των μάγων είναι πιο απλός, ωραίος και καλός...» (αγόρι 14 ετών).
• «Όταν άρχισα να διαβάζω το 1ο βιβλίο του Χάρι Πότερ δεν είχα και πολύ διάθεση. Αλλά όταν έφτασα στην 20ή σελίδα δεν άφηνα το βιβλίο από το χέρι μου!!!... Μακάρι να είχαμε και εμείς ένα τέτοιο σχολείο όπως το Χόγκουαρτς...» (κορίτσι 10,5 ετών).
• «Είμαι φανατική αναγνώστρια του Χάρι Πότερ και θα ήθελα να υπήρχε μαγεία στ’ αλήθεια, όπως και πολλοί άλλοι... Βέβαια το τέταρτο βιβλίο με τρόμαξε εκεί πού ο Σέντρικ Ντιγκόρι πέθανε και για κάποιο διάστημα έβλεπα φρικτούς εφιάλτες...» (κορίτσι 9 ετών).
• «Έχω διαβάσει τα βιβλία σου πάνω από 3 φορές το καθένα. Όποιοι φανατικοί Χαριποτεριστές θέλουν ας μου στείλουν e-mail. Πάω 3η Γυμνασίου και ίσως φαίνεται αστείο πού έχω τέτοια... πώρωση με το Χάρι...» (αγόρι 14 ετών).
Να λοιπόν γιατί η τόση φασαρία και «μανία» γύρω από τον Χάρι Πότερ. Ένας κόσμος δήθεν φανταστικός, με κληρονομικές μαγικές και υπερφυσικές δυνάμεις (δίχως να αναφέρεται από ποιόν προέρχονται, δηλ. το σατανά), όπου μπορεί το μικρό παιδί να ξεφύγει από την πραγματικότητα, ν’ αποκτήσει ότι επιθυμεί, χωρίς κόπο, και να τιμωρήσει όποιον δεν συμπαθεί. Και όλα αυτά με τη βοήθεια και την επίκληση πνευμάτων και ξωτικών, με μαγικά φίλτρα και ξόρκια, με αστρολογία και αριθμομαντεία κλπ. Πώς είναι δυνατόν να μην ξετρελάνει τα εκατομμύρια των ανυποψίαστων μικρών παιδιών; Και μάλιστα εάν αυτά δεν έχουν ακούσει για το Χριστό και την αλήθειά Του, πού ελευθερώνει τον άνθρωπο.
Και σαν μην έφτανε αυτός ο παροξυσμός για τον φανταστικό «μαθητευόμενο μάγο», ένα πραγματικό «Σχολείο για μικρούς μάγους» δημιουργήθηκε πριν 2 χρόνια στην Αυστρία. «Οι μαθητές, σε έξι κύκλους, μαθαίνουν το πώς να μαγεύουν τα στοιχειά και να παρασκευάζουν ελιξίρια. Οι μαθητές πού περνούν επιτυχώς τις εξετάσεις, παίρνουν δίπλωμα. Ο διευθυντής του σχολείου, γνωστός σαν μάγος Dakaneth, και οι δάσκαλοι επιθυμούν να μεταβιβάσουν την προγονική μαγεία, η οποία βαθμιαία ξεχνιέται.» (είδηση στο Internet, 4. 10. 2001). Ενώ δεν λείπουν και οι απομιμήσεις του Χάρι Πότερ, όπως στη Ρωσία, όπου ήδη κυκλοφορούν οι μαγικές περιπέτειες της Tanya Grotter, ενός 11χρονου κοριτσιού, πού είναι και αυτή, «φυσικά», μάγισσα (είδηση στο Internet, 7. 11. 2002). Και απ’ ότι φαίνεται, δυστυχώς, έρχονται και χειρότερα!
Εδώ θα ήταν χρήσιμο να δούμε εν συντομία, με βάση τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας, τι είναι όλα αυτά τα «αθώα», πού παρουσιάζονται κατά κόρον στα βιβλία του Χάρι Πότερ και πού «αξίζουν» να διαβάσουν και να δουν τα παιδιά μας.
Ο μεγάλος νεότερος Πατέρα της Εκκλησίας μας, Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, μας λεει σχετικά:
-- «Μάγοι είναι εκείνοι όπου επικαλούνται δαίμονας τρόπον τινά “αγαθοποιούς”, και μ’ όλον όπου αυτοί είναι αλάστορες και κακοποιοί». (Λευκή-καλή μαγεία, όπως προείπαμε, δεν υπάρχει γιατί οι μάγοι, πού την χρησιμοποιούν, επικαλούνται πνεύματα δήθεν «καλά-αγαθοποιά» αλλά, στην πραγματικότητα, αυτοί πού τους «βοηθούν» είναι δαίμονες κακοποιοί).
-- «Γόητες ονομάζονται εκείνοι που ενεργούν την γοητεία, οι οποίοι παρονομάζονται από τους γόους και θρήνους όπου κάμνουν επάνω εις τα μνήματα, επικαλούμενοι τους δαίμονας δια να κάμουν τινά παράλιτον και κλινήρη εις όλην του την ζωήν ή τυφλόν ή κωφόν ή ασθενή. Οι αυτοί νομίζονται ότι βγάζουν και τους νεκρούς από τον άδην.» (Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι πνευματιστές -- τα γνωστά μέντιουμ και οι οπαδοί τους --, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι μιλάνε-επικοινωνούνε με τα πνεύματα και τα φαντάσματα, η καλύτερα με τα δαιμόνια. Στα βιβλία του Χάρι Πότερ η συνομιλία με πνεύματα και φαντάσματα είναι σύνηθες φαινόμενο και μάλιστα διασκεδαστικό...).
-- «Μάντεις λέγονται οι αφιερώσαντες τον εαυτό τους εις τους δαίμονας, και δια της παλάμης ή λεκάνης, ή θυσιών και άλλων απατηλών εμπλάστων και σημείων, και τα μέλλοντα προβλέπειν νομιζόμενοι». (Από μαντείες, αριθμομαντείες κλπ. άλλο τίποτα στον Χάρι Πότερ).
Η αγία μας Εκκλησία επιτιμά τους μάγους, τους γόητες και τους μάντεις, αλλά και αυτούς πού πάνε σ’ αυτούς, εάν μετανοήσουν, με 6 χρόνια αποχή από την θεία Κοινωνία, αλλιώς τους αποκόπτει από το Σώμα της).
-- «Φαρμακοί ονομάζονται εκείνοι όπου δια μαγικής τέχνης κατασκευάζουσι κάποια φαρμακερά ποτά (φίλτρα), ή δια να θανατώσουν τινά, ή δια να σκοτίσουν τον εγκέφαλόν του, ή δια να ελκύσουν εις την αγάπη των...». (Κανονίζονται από την αγία μας Εκκλησία σαν τους φονιάδες με 20 χρόνια αποχή από την θεία Κοινωνία. Τέτοια φίλτρα, έστω και φανταστικά, στα βιβλία του Χάρι Πότερ αναφέρονται κατά κόρον).
-- «Αστρολόγοι είναι εκείνοι όπου τερατεύονται, ότι κυβερ-νώνται και διοικούνται τα προαιρετικά των ανθρώπων κινήματα, με την κίνησιν των ουρανίων σωμάτων, και εις τα άστρα αφιερόνουσιν όλως διόλου τα των ανθρώπων πάθη και ορμάς, εις δε τον διαφορετικόν σχηματισμόν των φωστήρων και άστρων αποκρέμωσι τα εις την ζωήν των ανθρώπων συμβαίνοντα, και συνεργεία μεν των δαιμόνων δια των αστέρων μαντεύοντες...». (Mε 6 χρόνια αποχή από την θεία Κοινωνία επιτιμά τους αστρολόγους η αγία μας Εκκλησία, ομοίως και αυτούς πού καταφεύγουν σ’ αυτούς. Η αστρολογία, όχι η αστρονομία που είναι επιστήμη, είναι η πιο «αθώα» και «φυσική» ενασχόληση των μικρών μάγων στα βιβλία του Χάρι Πότερ).
Ο δε απόστολος Παύλος γράφει στην «Προς Ρωμαίους» Επιστολή του (κεφ. 14, § 14, 19): «ευλογείτε τους διώκοντας υμάς, ευλογείτε και μη καταράσθε... μη εαυτούς εκδικούντες...». Άντε τώρα να πούμε στα παιδιά μας ότι δεν πρέπει να καταριόνται και να εκδικούνται, όταν βλέπουν τον ήρωα τους Χάρι Πότερ να χρησιμοποιεί κατάρες σε κάθε ευκαιρία και μάλιστα να μην χάνει ευκαιρία για εκδίκηση. Στο Internet υπάρχει σελίδα με «ειδικό» Χαριποτερικό λεξικό καθώς και εγκυκλοπαίδεια με τα ξόρκια-κατάρες πού υπάρχουν στα κυκλοφορούμενα, μέχρι τώρα, βιβλία του Χάρι Πότερ. Μετρήσαμε 124 ξόρκια και κατάρες!!!
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τρεις (3) φοβερές κατάρες, πού υπάρχουν στα βιβλία:
α) Η πρώτη λέγεται «avada kedavra» ή «killing curse» («αβάντα κεντάμπρα» ή «θανατηφόρα κατάρα»). Με αυτή φέρνουν ακαριαίο θάνατο στο θύμα τους μέσα σε μία λάμψη πράσινου φωτός. Πρόκειται για αληθινή κατάρα, την οποία η συγγραφέας δανείσθηκε από την αρχαία Καβαλιστική-αποκρυφιστική δαιμονολατρία.
β) Η δεύτερη λέγεται «crucio» ή «cruciatus curse», από το αγγλικό torment = βασανιστήριο, βασανίζω, υπάρχει βέβαια και η εκδοχή, η οποία είναι και η πιο πιθανή, να προέρχεται από το αγγλ. crucify=σταυρώνω, και άρα είναι η γνωστή στο σατανισμό «σταυρική κατάρα» (!!!), αυτή προξενεί στο θύμα ανυπόφορο πόνο, τόσο δυνατό πού κάποια από τα θύματα τρελάθηκαν.
γ) Και η τρίτη λέγεται «curse of the bogies», όπου σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια των ίδιων των οπαδών του Χάρι Πότερ προέρχεται απ’ το αγγλικό «Old Bogey =The Devil» (ο διάβολος!!!).Ο Θεός να φυλάει τα ανυποψίαστα παιδιά μας.
O δε άγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει για τη «λατρεία του διαβόλου»:
«Λατρεία δε εστί διαβόλου, η εν ειδώλοις ευχή• τα προς τιμήν γινόμενα των αψύχων ειδώλων• το άπτειν λύχνους, ή θυμιάν παρά πηγάς ή ποταμούς, ως τινές απ’ ονειράτων ή εκ δαιμόνων απατηθέντες, επί τούτο διέβησαν, οιόμενοι και σωματικών παθών την ίασιν ευρίσκειν• μη τοιαύτα μετέλθης. Οιωνοσκοπία, μαντεία, κληδονισμοί, ή περιάμματα, ή εν πετάλοις επιγραφαί, μαγείας, ή άλλαις τισί κακοτεχνίαις, και όσα τοιαύτα, λατρεία εστί διαβόλου. Φεύγε ουν ταύτα• ει γαρ τούτοις υποπέσεις μετά την απόταξιν του Σατανά και την προς τον Χριστόν σύνταξιν (πού γίνεται με το Άγιο Βάπτισμά μας), πικροτέρου πειραθήση του τυράννου... και της πικράς ανιέντος σε δουλείας,... και του Χριστού στερηθήση, κακείνου πειραθήση». Εμείς αντί να μαθαίνουμε τα παιδιά μας να «φεύγουν ταύτα», αφήνουμε την Ρόουλινγκ, μέσω των βιβλίων της και των ταινιών για τον Χάρι Πότερ, αλλά και κάθε Ρόουλινγκ, να τους μαθαίνει να «παίζουν» στην κυριολεξία με τη «λατρεία του διαβόλου».
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί, έχουμε μεγάλα και φοβερά όπλα εναντίον του διαβόλου και των έργων του (τα μυστήρια της Εκκλησίας μας και ιδιαίτερα τη θ. Κοινωνία και την ι. Εξομολόγηση). Ακόμα ένα τέτοιο μεγάλο και ανίκητο όπλο μας είναι ο Τίμιος Σταυρός:
«... τω δε σημείω του σταυρού πάσα μεν μαγεία παύεται, πάσα δε φαρμακεία καταργείται, και πάντα μεν τα είδωλα ερημούται και καταλιμπάνεται, πάσα δε άλογος ηδονή παύεται, και πας τις από γης εις ουρανόν αναβλέπει...» (Άγιος Αθανάσιος ο Μέγας).
Αλλά πίσω και από τον «φανταστικό», κατά την συγγραφέα, κόσμο του Χάρι Πότερ κρύβεται και ένας άλλος πραγματικός κόσμος, ο κόσμος του κέρδους, του μάρκετινγκ και της εκμετάλλευσης των αθώων ψυχών με μόνο σκοπό το οικονομικό όφελος. Παρακάτω παραθέτουμε την απάντηση της Ζωγράφου Εύης Μελά, η οποία εικονογράφησε την ελληνική έκδοση των βιβλίων του Χάρι Πότερ, στην ερώτηση: «Υπάρχει κάποια “μαγική” συνταγή επιτυχίας στον Χάρι Πότερ;». Ιδού ένα απόσπασμα από την απάντησή της:
«Σε κοινωνίες με μεγάλα αδιέξοδα, όπως η κοινωνία των ΗΠΑ, αλλά και στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το “αμερικάνικο όνειρο” συνυπάρχει με μια αμείλικτη ανταγωνιστική πραγματικότητα, ο Χάρι Πότερ έρχεται να λύσει τα πάντα στη σφαίρα του εξωπραγματικού, με τη Μαγεία... Όμως το καθοριστικό συστατικό επιτυχίας στην συνταγή “Χάρι Πότερ” είναι το μάρκετινγκ, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με τα τεράστια ποσά πού διατίθενται γι’ αυτά και η διεισδυτική ικανότητα της Αμερικανικής αγοράς λόγω των μεγάλων επιχειρησιακών ομίλων και του ελέγχου πού ασκούν στην διεθνή αγορά...».
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Warner μόνο με την Coca-Cola έχει υπογράψει αποκλειστική συμφωνία 150.000.000 δολαρίων για να εμφανισθεί ο Χάρι Πότερ στις συσκευασίες των προϊόντων της. Και δεν μιλάμε για τα τεράστια έσοδα από τα εκατομμύρια βιβλία, πού έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, τα εκατομμύρια εισιτήρια για την ταινία, τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, τα τετράδια, μολύβια, κάρτες... κλπ. κλπ. Τίποτε στον άπληστο κόσμο του μάρκετινγκ και της διαφήμισης δεν είναι τυχαίο! Είναι, όμως, λυπηρό κάποιοι να πλουτίζουν εις βάρος των παιδιών μας και μεις ν’ αδιαφορούμε.
Τέλος κάνουμε έκκληση προς τους γονείς και τους παιδαγωγούς (δασκάλους, καθηγητές κ.ά.) να αποτρέπουν τα παιδιά από το να διαβάζουν αυτά τα βιβλία, αλλά και κάθε άλλο βιβλίο, πού τα εξοικειώνει με τη μαγεία και το διάβολο, καθώς και από το να βλέπουν τέτοιου είδους ταινίες (στο σινεμά και στη τηλεόραση), ενώ αντίθετα να τα προτρέπουν να διαβάζουν χριστιανικά βιβλία, αλλά και αλλά βιβλία από την καλή και ποιοτική κλασσική παιδική λογοτεχνία. Eίναι ενθαρρυντικό ότι πολλές εκπαιδευτικές κοινότητες απαγόρευσαν τα βιβλία του Χάρι Πότερ στα σχολεία τους, τόσο στην Αμερική, όσο και στην Αγγλία, αλλά και σε αλλά κράτη του Κόσμου. «Πρόσφατα απαγορεύτηκαν τα βιβλία του Χάρι Πότερ σε εξήντα σχολεία της Αυστραλίας, επειδή θεωρείται ότι ενθαρρύνουν τα παιδιά να ασχοληθούν με μυσταγωγικές τελετές» (Internet 26. 6. 2002).
Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσοι κατά καιρούς ασχολήθηκαν με τον Σατανισμό ξεκίνησαν στην αρχή από περιέργεια και για «πλάκα», παρακινούμενοι από αυτά τα αθώα δήθεν αναγνώσματα (βιβλία ή περιοδικά), θεάματα (ταινίες, ηλεκτρονικά παιχνίδια κλπ.) και ακούσματα (rock μουσική-heavy metal κλπ.). Την κατάληξη μερικών τέτοιων «περίεργων» παιδιών... την παρακολουθήσαμε, δυστυχώς, όλοι στις τηλεοράσεις μας πριν μερικά χρόνια (βλ. «σατανιστές της Παλλήνης»).
Έχουμε, λοιπόν, ευθύνη να δείξουμε στα παιδιά μας ταπεινά, το λεβέντικο παράδειγμα των Αγίων και των Μαρτύρων πού κι αυτοί ήταν «οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας», αλλά με την πί-στη και την αγάπη τους στον Χριστό, «κατηγωνίσαντο βασιλείας…..έφραξαν στόματα λεόντων, έσβεσαν δύναμιν πυρός, έφυγον στόματα μαχαίρας, παρεμβολάς έκλιναν αλλοτρίων…ων ουκ ην άξιος ο κόσμος» (Εβρ. 11, 33-38). Εκείνος πού τελικά θα νικήσει στην Ιστορία, ή καλύτερα πού έχει ήδη νικήσει (με την Ανάστασή Του), δεν είναι ο πονηρός και οι μαγείες του, αλλά ο Χριστός μας. Γι' αυτό δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, ούτε χρειάζεται να γεμίσουμε με άγχος. Έχουμε όμως ευθύνη απέναντι στις αθάνατες ψυχές των παιδιών και οφείλουμε να τα ενημερώνουμε και να τους λέμε πάντα την Αλήθεια. Γιατί μόνο η γνώση της Αλήθειας πού είναι ο Χριστός, ελευθερώνει τον ανθρωπο: «Γνώσεσθε την αλήθειαν, και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς» (Ιωάν. 8, 32).
Ο Φιλόλογος που μας κάνει Αρχαία Ελληνικά στο σχολείο μας λέει οτι τα χάρι πότερ έχουν μέτρια έως μηδενική αξία. Πιστεύω ότι έχει δίκιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω παρακολουθήσει και τις 8 ταινίες χάρι πότερ και έχω εντοπίσει όλα από αυτά τα στοιχεία που αναφέρετε.
Όταν καταδίκασαν οι Αθηναίοι σε θάνατο τον Σωκράτη, μία από τις κατηγορίες ήταν οτι "Εισάγει κενά δαιμόνια και διαφθείρει τους νέους".
-Ο Σωκράτης κύρηξε οτι υπάρχει ένας θεός, γνωστός στην αρχαιότητα ως "ο άγνωστος θεός", στου οποίου τον βομό κύρηξε ο Απόστολος Παύλος και απέδειξε οτι ο Άγνωστος Θεός είναι ο Χριστιανικός θεός.
Άραγε ποιος εισάγει καινά δαιμόνια και διαφθείει τους νέους (και όχι μόνο) στην εποχή μας;
Δεν μπορώ να καταλάβω για ποιον λόγο ο κόσμος διαβάζει τέτοιες -ας μου επιτραπεί να πω- σαβούρες ενώ υπάρχουν τόσα λογοτεχνικά αριστουργήματα όπως:
- Ο Πρίγκηπας και ο Φτωχός (The Prince and the Pauper) του Mark twain
- O Σκρουτζ (A Christmas Carol) του Καρόλου Ντίκενς
- O Μικρός Πρίγκηπας του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερύ
Επίσης όσο για την Heavy Metal, υπάρχουν πολλά ωραία μουσικά έργα που δεν ακούν τα παιδιά στην εποχή μας όπως:
- Το "Te Deum" του Charpentier
- O Κουρέας της Σεβίλλης του Ροσσίνι
- Τα κονσέρτα για πιανο νο 15,20,21,22, και 25 του Μότσαρτ.
- Τα Βαλτς του Johann Strauss
- Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ συμφωνία νο. 40 του Μότσαρτ
- Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ συμφωνία νο. 9 του Μπετόβεν
- Το "Kommt, Ihr Angefochtnen Sunder" του Μπαχ
Εφ'όσον ο θεός μας έδωσε τόσο ωραία πράγματα, γιατί να ασχολούμαστε με τα σατανικά? Αυτό δεν μπορώ να καταλάβω...