Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010

Η έκδοση της Φιλοκαλίας σε cd-rom

Η έκδοση της Φιλοκαλίας σε cd-rom

Η έκδοση της Φιλοκαλίας σε cd-rom, δίνει τη δυνατότητα αλλά και τη συγκίνηση στον χρήστη, να έχει μπροστά στα μάτια του την πρώτη έκδοση της Φιλοκαλίας που κυκλοφόρησε στη Βενετία το 1782. Γέννημα του κινήματος των Κολλυβάδων η Φιλοκαλία σηματοδότησε μίαν αναγέννηση αφ' εαυτής. Από την εποχή της έκδοσής της έως σήμερα, όπου μεταφράστηκε ή επανεκδόθηκε προκάλεσε αντίστοιχες αναγεννήσεις της Ορθοδοξίας και του ενδιαφέροντος ενός ευρύτερου κοινού για την παράδοση των μυστικών πατέρων του Βυζαντίου.

Τι είναι η Φιλοκαλία των ιερών νηπτικών; Πρόκειται για ένα απάνθισμα έργων των πατέρων της Εκκλησίας από τον 4ο έως τον 15ο αιώνα, το οποίο συνέταξαν και δημοσίευσαν οι Άγιοι Νικόδημος ο Αγιορείτης και Μακάριος Κορίνθου. Όπως κάθε τέτοια απόπειρα, η Φιλοκαλία εκτός από εκδοτικό γεγονός, υπήρξε η έκφραση του οράματος ενός κινήματος. Το κίνημα των Κολλυβάδων, αν και πήρε το όνομα του από κάποια συγκεκριμένη έριδα ως προς την ημέρα τέλεσης των μνημοσύνων, στην πραγματικότητα απηχούσε μία συγκεκριμένη οπτική σχετικά με την αναγέννηση του υπόδουλου τότε γένους, βασισμένη όχι στα πρότυπα του γαλλικού Διαφωτισμού, αλλά σε εκείνα των πατέρων της Ορθοδοξίας.

Κεντρικός θεματικός άξονας της Φιλοκαλίας είναι η νήψη και η προσευχή. Με τον όρο 'νήψη' οι πατέρες εννοούν την κατάσταση εκείνη της πνευματικής νηφαλιότητας, δηλαδή της ενάργειας και της επαγρύπνησης, κατά την οποία ο άνθρωπος έχει συνείδηση του βαθύτερου εσωτερικού του κόσμου, πέρα από τις καθημερινές ενασχολήσεις και τα πάθη που συχνά κυριαρχούν στην ψυχή. Η αδιάλειπτη προσευχή, από την άλλη πλευρά, μέσα από την οποία ο άνθρωπος χτίζει μία προσωπική σχέση με Τον Θεό, αποτελεί δρόμο ανοιχτό για τον κάθε άνθρωπο, είτε ζει στη 'έρημο' είτε μέσα στις σύγχρονες πόλεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟ:
Skydrive
http://tinyurl.com/3x3xwv7

Rapidshare
http://rapidshare.com/files/157290531/Filokalia.part1.rar
http://rapidshare.com/files/157293308/Filokalia.part2.rar
http://rapidshare.com/files/157295558/Filokalia.part3.rar
http://rapidshare.com/files/157297885/Filokalia.part4.rar
http://rapidshare.com/files/157300292/Filokalia.part5.rar
http://rapidshare.com/files/157302469/Filokalia.part6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου