Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ (σε PDF)



(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα)
Είναι μια σύντομη ακολουθία, που διαβάζεται μετά το βραδινό φαγητό και πριν από τη βραδινή κατάκλιση. Σήμερα, εκτός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής διαβάζεται το λεγόμενο Μικρό Απόδειπνο (με τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου), ενώ κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή διαβάζεται (από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, καθώς και την Κυριακή) το λεγόμενο Μεγάλο Απόδειπνο, που είναι πανηγυρικότερο και μεγαλύτερο σε έκταση.

Βλ. http://www.christopherklitou.com/great_compline_greek.htm

4 σχόλια:

  1. Έχεις δίκιο αδελφέ, τον ανανέωσα. Καλή Ανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έψαχνα κάποιο βιβλίο με το απόδειπνο μαζί με τους χαιρετισμούς, αλλά δυστυχώς δεν έχετε τίποτα. Συγχαρητήρια ασφαλώς για όλα αυτά που έχετε φτιάξει, όμως βρε παιδιά υπάρχουν τόσο βασικά και χρήσιμα βιβλία που πίστευα πως μια σελίδα σαν τη δική σας όχι μόνο θα τα έχει αλλά θα τα διαφημίζει σε ξεχωριστή περιοχή να τα βλέπουν όλοι. Επίσης δεν είδα να έχει κάποια μηχανή αναζήτησης. Θα σας παρακαλέσω να προσθέσετε κάποια μηχανή για τη σελίδα σας ώστε να βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα αυτά που θέλουμε.
    Πολλές πολλές ευχαριστίες, και αυτά τα έγραψα γιατί πιστεύω πως έτσι θα βοηθηθούμε όλοι μας. Αν θέλετε βάλτε κάποια βασικά βιβλία με τις καθημερινές και τις συχνές ακολουθίες σε μέρη που να τα βλέπουν εύκολα οι αναγνώστες σας και προσθέστε και μια μηχανή αναζήτησης για να βρίσκουμε γρήγορα ότι θέλουμε, αλλιώς απογοητευόμαστε και'μεις και δε θέλει πολύ να τα παρατήσει ο άνθρωπος πάνω που βρήκε τη διάθεση να κάνει μια προσευχή έστω και τυπική.
    Ο Θεός μαζί σας, συνεχίστε την προσπάθειά σας, προσευχόμαστε για σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αδελφέ, Χριστός Ανέστη!
      Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρεις ένα ορθόδοξο Προσευχητάριο, όπου υπάρχουν και το Μικρό Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας. Δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο τελευταία, αγαπητέ αδελφέ, γιά να ασχοληθώ με το blog αυτό. Πάντως δεν υπάρχει λόγος να απογοητευθεί κάποιος. Δόξα τω Θεώ με μιά μικρή αναζήτηση στο Google θα βρει ότι ζητήσει (σχεδόν). http://www.scribd.com/doc/30087523/%CE%98%CE%B5%CE%AF%CE%BF%CE%BD-%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%85%CF%87%CE%B7%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF%CE%BD

      Διαγραφή